WORKSHOPRON

A WorkShopron Egyesületet a soproni Alkalmazott Művészeti Intézetben tanuló hallgatók első generációja alapította, 1995 körül. Célljuk az volt, hogy az egyetemen tanuló diákokat közösséggé kovácsolják. Kiállítások, Workshopok és bulik szervezésével, valamint lapkiadással színesítették a hallgatói éveket. Munkásságuk nem csak Sopronban, de Budapesten is ismertté vált köszönhetően például az YF-nek, mely korának meghatározó, éves rendszerességgel megjelenő design magazinja volt. A lapban AMI-s publikációk mellett a MOME-s, BME-s illetve MKE-s hallgatók és tanárok szövegei is megjelentek, angolul és magyarul egyaránt.
A tagok az egyetem után is együtt maradtak, és folytatták a közös munkát. Kiváló példa erre a Medence Csoport, amit a WorkShopron első generációs stábja – Gross András, Terebessy Tóbiás… – alapított tanulmányaik befejezése után.
A stafétát azonban nem mindig sikerült jól átadni, így 2010 második felére a WS élőhalott állapotba került: bár formálisan még létezett, a hallgatói aktivitás messze nem volt olyan jelentős mint korábban. Az egyesületi forma fenntarthatatlanná vált, hiszen nem voltak egyesületi tagok akik kezelték volna a hivatalos adminisztrációt. A termet, amiből eredetileg üzemelt a szervezet, más hallatók lakták be. A WorkShopron működésképtelenné vált.

A fordulat 2012-ben történt, mikor Herkli Mátyás Barnabás, Kiss Dániel, Nagy Kincső, Mangliár László és Krizbai Gergely vezetésével „feltámadt” a Workshopron. A célok alig változtak az első formáció óta. Minél több és sokfélébb program szervezésével gazdagítani a hallgatói életet, és közösséggé kovácsolni az eddigre osztott képzéssel is sújtott diákokat.
Eredetileg megtartották volna az egyesületi formát, illetve emellett beléptek volna a már létező, NYME-s szakkollégiumba is, ám rövid úton rá kellett jönniük, hogy az egyesületi léttel járó papírmunka olyan teher, amit nem bír el egy változó tagsággal működő szerveződés. Így végül a WorkShopron a Richter-Réz Géza Szakkollégium AMI-s szekciójává vált, teljes nevén „Workshopron Művészeti Szakkollégiummá”.

Azóta a Workshopron megint teljes erőből működik. A szervezet a hallgatóság közösségi eseményein – előadások, kiállítások, közös reggelik, felolvasóestek, workshopok – felül számtalan, intézeti feladatot is ellát. Az AMI huszadik születésnapi eseménysorozatának szervezése és megvalósítása, az egyetem eszközparkjának fejlesztése pályázati úton, évkezdő tábor szervezése az AMI-s Gólyáknak…ez csak néhány példa a számtalan dologból, amiket a Workshopron, újraéledése óta véghezvitt.